Аромамаркетингът или маркетингът на обонянието става все по-актуален в бизнес средите като канал за комуникация. Това ново направление на маркетинга се основава на науката, която изучава влиянието на миризмите върху психофизичното състояние на човека – Аромакологията.

Аромакологията е съвсем различна сфера от Ароматерапията. Тя не се занимава с терапевтичните ефекти на ароматите върху човека, а в известен смисъл манипулира неговите емоции.

Ароматът – тайният агент

„Миризмите действат на човешкия мозък като наркотик и непосредствено влияят на неговото мислене и на оценката на потребителското му поведение.”
Алан Хирш

Известния учен в областта на ароматите Алан Хирш изследвал 989 американци и доказва значението на ароматите за повишаване на продажбите. Той стига до извода, че съвременните хора все повече помнят миризми, които асоциират с определени марки. Ако една компания успее да свърже душевното състояние на своите потребители с някой аромат, може да пренесе чувството на щастие и върху стоката.
Хирш е на мнение, че тези, които не отчитат съществуването на такава взаимовръзка, рискуват да изостанат от тенденциите на пазара.

Директният маркетинг – естествен комуникационен канал на аромамаркетинга

Арома-маркетингът е лесно адаптируем към класическия Директен маркетинг. И по-конкретно към пряката пощенска реклама. По имейл или телефон няма как да се достигне до обонянието на адресата, но чрез директна поща на хартиен носител това е лесно постижимо. Печатните рекламни материали могат да бъдат пропити с различни аромати и да направят още по-успешна една маркетингова кампания.

Ако сте рекламна агенция – използвайте аромат на рози, който ще направи вашите потенциални клиенти сговорчиви и податливи на вашите внушения.

Ако сте фирма, предлагаща масови продукти (например екскурзии), можете да са доверите на аромат на морски бриз, с който да „атакувате” аудиторията. Ако пък предлагате мебели – ароматизирайте вашите рекламни материали с дъх на кедър. Рекламирате ли ново заведение – доверете се на кафеения аромат.

Ако сте фирма, предлагаща продукти, свързани с емоцията, трябва да се насочите към ароматите, които предизвикват усещане за щастие и по този начин да прехвърлите това чувство върху вашите продукти. В помощ могат да ви бъдат ароматите на трева, екзотични растения и плодове. Държите ли да предизвикате вашите клиенти към импулсивни покупки, използвайте аромат на грейпфрут.

Ако сте фирма, предлагаща специализирани продукти за бебета, можете съвсем спокойно да се доверите на сладката миризма на бебе. Ароматът на лавандула ще накара вашите клиенти да се отпуснат и да ви се доверят и по-дълго да разглеждат вашата брошура.

Нещо любопитно

За да отговорят на засиления интерес към въздействието на ароматите, рекламните агенции по света започват да прилагат аромадизайн като нова услуга на своите клиенти. Рекламистите използват аромадизайна при създаването на имиджа на дадена компания. Разработва се специален индивидуален аромат, който се включва във фирмения стил. Избраната миризма ароматизира целия офис, а визитките, документите, както и пратките на фирмата, разпростират фирмения аромат навред, като работят в полза на трайното оставане на бранда в съзнанието на клиентите.

В бъдеще ароматите ще могат да се използват и в електронните медии. Френски специалисти от офиса на вината от Бургундия, съвместно с FranceTelecom са разработили сайт, който може не само да се види и чуе, но и да се помирише. Програмисти са създали специално устройство, разпространяващо миризмата, което се свързва към компютъра като обикновения принтер. И докато това към момента се прави само по поръчка, не е далеч времето, когато ще дойде ред и на масовото оборудване с такива устройства.