На 12-13 юли ще се проведе вторият фестивал посветен на текстила и текстилните технологии ТекстФест 2019.

Организатор на събитието е Фондация „Стойна Кръстанова“, а домакин ще е Академията за музикалнo, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

Фестивалът ще бъде открит на 12-ти от 18:00 часа с изложбата „Копривени творения“. На нея трима интригуващи български автори: проф. Лаура Димитрова, д-р Динка Касабова и Цветомир Петков ще представят своите творчески експерименти за работа с коприва и нейното включване в творбите им.
Вторият ден от фестивала, 13 юли, ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, които не само могат да се наблюдават, но и в които самите те да участват. Изложби, прожекции, видео уроци, работилници, творчески проникновения са само част от акцентите.
Посетителите ще се запознаят с техники за принтиране на флорални елементи върху текстил. Ще имат възможност сами да провокират собствените си творчески способности. За малки и за големи ще се разказват, изживяват и съпреживяват приказки, в които копривата е главен герой.

Съпътстващи фестивала ще са доброто настроение и фестивалът за къси филми „Текст Къси Филми. В света на текстилните технологии“.
За закриващо събитие, организаторите са подготвили чаена церемония, в която отново копривата е централният елемент.

Проектът се реализира със съфинансирането на Община Пловдив към програмата за Фестивали и значими събития към културния календар на Община Пловдив.

Всички събития ще се проведат в сградата на Зеленото училище, намиращо се в Стария град на адрес: ул. „Зора“ 8, Пловдив.